Hoe gaat dat – Neutieschieten

Neutieschiet’n

Het schieten van (wal)noten.

Neutieschiet’n bij de VvV

Of het nu een spel is dat alleen in onze streken wordt gespeeld is niet helemaal duidelijk, maar het wordt in ons dorp al heel lang gespeeld. Gebeurde dat vroeger buiten op het harde zandpad of op de lemen deel van de boerderij, tegenwoordig doen wij het op vier verschillende plaatsen in Grolloo en wel op eerste Paasdag.

Wanneer we het over tegenwoordig hebben, dan is het voor wat de Vereniging voor Volksvermaken in Grolloo betreft al zeker meer dan 40 jaar dat we dit spel in deze vorm spelen. In die 40 jaar is aan de opzet en de spelregels niet veranderd.

Reünie

Het neutieschiet’n is meer dan een spelletje. Voor veel mensen is het een treffen van buren, dorpsgenoten, maar zeker ook kennissen die elders wonen of zijn gaan wonen en die voor deze gelegenheid naar Grolloo komen. Het samenkomen en gezamenlijk de vier horecabedrijven bezoeken om dit spelletje te spelen is belangrijker dan de uiteindelijk te behalen punten.

Het spel

Het spel laat zich het gemakkelijkst uitleggen door middel van de spelregels en enkele plaatjes. Eigenlijk moet je het eens hebben gedaan en als dat nog niet gebeurt is, is er misschien tijdens de volgende Paasdagen gelegenheid voor. Hieronder vindt u in ieder geval de regels, zoals wij die dus al bijna een halve eeuw hanteren.

Deelname

Iedereen mag meedoen. En zo gebeurt het ook. Hele gezinnen schrijven zich in. Bij een beetje mooi weer zie je groepjes mensen door het dorp lopen, van de ene naar de andere locatie. We verdelen de deelnemers in drie leeftijdscategorieën. De kleinsten hebben altijd prijs, want bij het inleveren van hun kaart krijgen ze een speeltje. Voor de jongeren en e ouderen zijn er geldprijzen beschikbaar.

Kaarten zijn te verkrijgen in de voorverkoop – meestal bij CR Gerrie van 11:00 tot 12:00 uur en op de morgen van de eerste Paasdag – en vanaf 13:00 uur bij de banen in de Berenkuil.

Route

We starten in de Berenkuil of in Het Markehuis en gaan vervolgens naar CR Gerrie en daarna naar CR Hofsteenge. Wanneer alle – te verwachten – kaarten binnen zijn, gaan we over tot de prijsuitreiking. Meestal is dit rond de klok van vijf uur. Afhankelijk van de deelname en het vlotte verloop kan dit eerder of later zijn.

Het aantal deelnemers ligt tussen de 140 en 200 personen.

In alle van de vier horecabedrijven liggen twee banen op u te wachten en op elke baan gooit u 2 keer. In totaal gooit u dus 16 keer.

Spelregels Neutieschiet’n

  • Voor u ziet u een baan met twintig noten er op.
  • De eerste noot ligt op een afstand van twee meter en daarna ligt er een om elke vijftien centimeter.
  • U staat zelf achter de gooi- of beter gezegd, de schietstreep.
  • Bij het schieten moet u er op letten dat de kogel voor de volgende streep de grond raakt.
  • Schiet u zo hoog dat de kogel na de streep de vloer raakt, dan krijgt u tien strafpunten.
  • De telling gaat als volgt:
  • Raakt u vooraan of in het midden een paar noten, dan wordt het aantal noten met vijf punten vermenigvuldigd en er wordt een min voor gezet. U hebt “dik” geschoten, dus strafpunten verdiend.
  • Schiet u echter noten van de achterkant, dan schiet u in de plus. U hebt dan “dun” geschoten.
  • ’t Gaat er natuurlijk om, zoveel mogelijk dun te schieten.
  • Schiet u nu “dik en dun, dan blef ’t zo as ’t stun”.

Vrijwilligers

Elk jaar hebben we weer een 24 vrijwilligers nodig om al de acht banen te bezetten. Zonder vrijwilligers staat alles stil. Enkele van onze vrijwilligers helpen ons al jaren en kennen het spel en de deelnemers. Voor het opzetten van de noten maken we gebruik van jeugdige vrijwilligers, meestal in de leeftijd van 12 tot 16 jaar. Deze kunnen voor hun school punten verdienen voor hun Maatschappelijke stage. De vrijwilligers zijn een uur of drie in touw. Het is best zwaar werk, een middagje neutieschiet’n begeleiden. Een handvol consumptiebonnen is dan ook wel het minste dat wij kunnen doen.
Voor de vrijwilligers bij het neutieschiet’n hebben wij een vrijwilligers handleiding. Deze kun je hier downloaden.

Niet bekend met het Neutieschiet’n?

Nieuwsgierig geworden?

Wij zien u graag aan de baan!