Hoe gaat dat – Trekkerduwen

Trekkerduwen

Een heel eenvoudig spel om te organiseren is het Trekkerduwen. Tenminste wanneer  je de materialen eenmaal hebt. Dit begint met een redelijk recht stuk straat. Wij gebruiken een deel van de Hoofdstraat in Grolloo en wel tussen CR Gerrie en CR Hofsteenge. Daarnaast is een trekker onontbeerlijk – of je moet het autoduwen gaan noemen – en deze trekker zou dan eigenlijk een oud model moeten zijn. In ieder geval een trekker zonder grote cabine, opdat het publiek ook nog iets kan zien. Bijgaande foto maakt dit wel duidelijk.

Aan de trekker koppelen we een duwconstructie. De duwbalk wordt bevestigd aan de hefinrichting van de trekker. Hierdoor kan de duwbalk in hoogte worden versteld, afhankelijk van de gemiddelde lengte van de deelnemers.

Wij laten de trekker stationair lopen. Dit is om het steeds maar weer starten om terug naar de startstreep te rijden te voorkomen. De chauffeur stuurt de trekker steeds over het zelfde traject. De trekker staat tijdens de duwpoging niet in een versnelling en de chauffeur heeft dus geen voet op de koppeling.

De trekker wordt zo opgesteld dat de duwbalk precies boven de eerste streep staat. De vier teamleden houden de duwstang vast.  Vervolgens gaat het team de trekker duwen, maar zij mogen niet met een voet over de tweede streep, welke vijf meter verder op ligt, komen. De bedoeling is de trekker zoveel mogelijk vaart te geven, de duwstang op tijd los te laten en dan maar afwachten hoeveel meter de trekker de straat over rolt.

Het mag duidelijk zijn dat het team dat de trekker de meeste meters laat rollen, de winnaar is. Iedereen kan meedoen. Speciale kleding of schoeisel is niet nodig. En of je nu winnaar wordt of niet, het is altijd een uitdaging om die trekker zo ver mogelijk te duwen. al was het alleen maar om vrienden of kennissen te verslaan. De inzet, de krachtsinspanning en dan of de poging slaagt of niet, ingrediënten die dit spel ook leuk maakt om naar te kijken.

Nieuwsgierig geworden?

Wij zien u graag aan de baan!