Theater in Groll’

Al bijna vijftig jaar lang zijn de theatervoorstellingen van WAARK te zien in vele theaters en buurthuizen. Zo hebben ze eerder een voorstelling gespeeld in het Markehuis in Grolloo. Dit onder de naam ‘Theater te Water’. Waark is de titel van de eerste scène van het eerste stuk en dus ook de naam van de theatergroep. De voorstellingen zijn in het Gronings. Maar dat kunnen wij Drenten natuurlijk prima verstaan.

Vereniging voor Volksvermaken Grolloo gaat in zee met Waark. Op zondag 16 april 2023 wordt ons Markehuis een theaterzaal. Met verduisterde ramen, spectaculaire verlichting en een decor waar je u tegen zegt. Vanaf half 3 barst het stuk los. Welk stuk? ‘Staait ’n Bisschop veur Stad’. Zoals je ziet, lekker Gronings. We gaan terug in de tijd naar 1672. Het beleg van Groningen door Bommen Berend.

Terwijl Helpman wordt platgebrand, het Westerkwartier wordt geplunderd en bij Oosterhoogebrug en Aduarderzijl wordt gevochten, gaat het leven in Stad zo goed en zo kwaad als het kan door. De ‘gewone mensen’ van Stad en Ommeland krijgen in Staait n Bisschop veur Stad eindelijk een stem. 

Boer Boele en boerin Grytha
Je ontmoet boer Boele en boerin Grytha uit het toenmalig dorp Helpman. Boele heeft hun kapitaal begraven onder de appelboom in de tuin. Hij vlucht met zijn vrouw naar Stad en denkt dat het geld veilig is, totdat de bisschop van Munster zijn legerkamp opslaat in Helpman. Dan slaat de paniek toe en besluit Boele zijn geld op te halen… Naast boer Boele en boerin Grytha uit Helpman spelen Wijnant, een katholieke soldaat uit de Stad en zijn geheime protestantse liefde, Wypie een belangrijke rol. De levens van de vier raken steeds meer met elkaar verweven.

Een luchtige en muzikale voorstelling vol liefde, intriges, spanning en humor in een historisch decor. WAARK is na bijna vijftig jaar en vijfendertig producties een begrip in Groningen en Drenthe. Ontstaan in 1973 op initiatief van de Stadsschouwburg in Groningen, opereert het gezelschap sinds 1981 zelfstandig. WAARK staat voor Groningstalig theater van hoge kwaliteit.  Kortom: daar wil je toch bij zijn?

Kaarten

Voor donateurs van de VvV Grolloo kost een kaart €12,50 en voor niet-donateurs €14,-. Vul het formulier in via deze link of scan de QR-code hieronder en je ontvangt van ons de factuur met het verzoek om het bedrag over te maken.